Kasten, Organisatie, Wooninspiratie

Hoe een capsule garderobe mijn kleerkast halveerde en mijn plezier verdubbelde

huisjethuisje.com - capsule wardrobe - fall - herfst - jeans - navy - esprit - inwearEerder schreef ik al een blogpost over hoe snel en budgetvriendelijk een complete herfstgarderobe samenstellen voor je kinderen. Voor mijzelf ga ik nog een stapje verder en stel ik een capsulegarderobe samen. Heerlijk: een goed overzicht van wat bij wat past, minder tijd nodig om je aan te kleden & te winkelen én budgetvriendelijk.


Het begon allemaal met een bezoekje aan een styliste

2 jaar geleden verraste Arnout mij met een geweldig verjaardagscadeau: een styliste zou mijn kleerkast doornemen en daarna met mij gaan shoppen. Niet dat mijn kledingstijl toen slecht was, maar na mama geworden te zijn van Jules, was ik een beetje op zoek naar een nieuwe ‘eigen’ stijl. En styliste Roozie hielp mij daarbij. Door mijn kleerkast te analyseren, zag ze welke stijl veel terugkwam in mijn garderobe en welke andere stijlen niet echt bij mijn persoonlijkheid pasten. Daarna keken we welke basisstukken er nog ontbraken. Roozie benadrukte dat je eigenlijk best kunt investeren in een paar goede basisstukken, zoals een vest, broeken, rokken, blouses die allen combineerbaar zijn. En die je met accessoires een totale andere look kunt geven. Die boodschap bleef hangen.

De maanden erna droeg ik natuurlijk bijna enkel mijn nieuwe outfits, omdat die echt bij mij pasten. De andere outfits bleven onaangeroerd in mijn kast hangen. Tijdens die periode merkte ik dat het heel rustgevend is om maar een beperkte set kleren te hebben: je weet wat je hebt, wat er bij elkaar past en hebt dus geen keuzestress. En dat was voor mij, zonder het op dat moment te weten, het begin van mijn capsule-garderobe.

 

Een capsule-garderobe…

‘Wat is dat nu weer?’ hoor ik je denken. Eigenlijk is het niet meer dan een kleine verzameling van een paar basiskledingstukken van goede kwaliteit, die onderling combineerbaar zijn én waarmee je een heel seizoen doet. In plaats van te investeren in heel veel verschillende (goedkopere) outfits, investeer je in een paar kwalitatieve stukken die je gemakkelijk in verschillende outfits kunt verwerken. De stuks die je dat seizoen niet draagt, leg je even uit het zicht.

Het heeft heel wat voordelen:

 • het is budgetvriendelijk: want per seizoen koop je maar een paar stuks, die je vaak ook nog een ander seizoen kunt afdragen

  Zo kocht ik voor de zomer maar 4 stuks: 1 rok, 1 short, 1 kleedje en 1 t-shirt. En dat was het! Want de rest kon ik recupereren van mijn lentegarderobe.

 • je bespaart heel wat tijd: want je hebt maar een beperkt aantal outfits te onthouden
 • je persoonlijke stijl komt veel meer tot uiting
 • het is goed voor het milieu: je koopt minder en wat je koopt draag je langer

Een beperkte kleerkast: het klinkt moeilijker dan het is

Zelf heb ik dus per seizoen maar een beperkt aantal stuks. Bijvoorbeeld voor de herfst heb ik:

 • 1 vest
 • 1 lange cardigan in een neutrale kleur
 • 3 fijne truitjes
 • 4 broeken
 • 2 rokken
 • 2 kleedjes
 • 8 tops (blouses en t-shirts)

Dat klinkt niet veel, maar door dat ze allen combineerbaar zijn, kun je er heel veel verschillende outfits mee creëren. Ik zorg gewoon dat mijn broeken & rokken neutrale kleuren (zwart, grijs, donkerblauw, jeans) hebben. Misschien klinkt dat saai, maar dat is het niet. Want met je tops en accessoires breng je je accent & persoonlijkheid naar voren.

Belangrijk is wel dat je al deze stuks echt graag ziet, zodat je er niet mee in zit om ze regelmatig te dragen. Dat is voor mij geen probleem, want doordat ik mijn kleerkast al helemaal heb opgeruimd volgens de KonMari-methode, heb ik alle stuks die ik niet meer graag zag, weggedaan.

 

Ik startte de oefening dus met een GROTE KUIS

Vroeger had ik 3 lopende meter dressing + een winterkast boven met de kleren die ik dat seizoen niet zou dragen. Niet dat ik zoveel kocht, maar ik hield veel bij van vorige jaren, “voor in het geval dat” ik wat kilo’s zou verliezen, ik zo’n soort truitje nodig zou hebben, iets terug in de mode zou komen, …
Ondanks al deze kleren, wist ik heel vaak niet wat dragen. Ze zorgden gewoon voor heel veel keuzestress.

Dus hield ik echt eens GROTE kuis. Om te zien wat ik had en nog graag zag, haalde ik alles uit mijn dressing en ‘winterkast’. Ik pakte elk stuk individueel vast en stelde mij de vraag ‘als ik dit nu in de winkel zou zien hangen, zou ik het dan nog kopen?’ Als het antwoord neen was, deed ik het weg.

In een eerste ronde in januari halveerde ik mijn kleerkastinhoud. Dat was absoluut niet moeilijk, want na mijn zwangerschap waren er heel wat stuks die niet meer in de mode waren. En afgelopen zomer, tijdens mijn KonMari-oefening, bracht ik nog eens 2 grote vuilzakken weg. En geloof mij, ik heb nog niets gemist.

Vind je het moeilijk om te bepalen wat bij wat past?
Maak dan een lookbook!

Heb je geen tijd of geld naar een styliste te gaan? Start dan al gewoon eens met bij te houden wat je mooi vindt. Een lookbook maken gaat met Pinterest heel gemakkelijk.

 1. Bezoek de webwinkels van je favoriete merken
 2. Sla de foto’s op van de kleren of outfits die je mooi vindt op een Pinterest-bord of plak ze in een Word- of PowerPoint-document. Zo lang je maar alle stuks bij elkaar ziet en dus snel een zicht krijgt of de aparte items bij elkaar passen en of er nog iets ontbreekt.
 3. Als je zo onderzocht hebt wat je stijl is voor het komende seizoen, ga je op zoek in je kleerkast: welke stuks heb je al en welke moet je nog kopen.

 

huisjethuisje.com - capsule wardrobe - fall - herfst - jeans - navy - esprit - inwear

En dan begint het leuke gedeelde: gericht shoppen!

Echt een heel andere ervaring. Als je gaat shoppen met een lijstje, kijk je veel selectiever in de winkel en ben je dus veel sneller klaar. Je weet precies naar wat je op zoek bent! En doordat je al op de online webwinkels bent geweest weet je perfect welke winkels jouw items hebben en welke niet.

 

Hoe pak jij je kleerkast aan? Tips? Deel ze hieronder!

P.S. Arnout noemt een capsulegarderobe gewoon de mannenmethode ;-).

Handtekening

 

 

 

5 gedachten over “Hoe een capsule garderobe mijn kleerkast halveerde en mijn plezier verdubbelde”

  1. Ja, alleen was die grote kuis ook bij hem toch nodig. Ook daar een volle vuilzak naar de kringwinkel gebracht. Toegegeven…er zaten ook 5 van die oude Festool-hemden bij (je weet wel van ‘Jean-Marie Pfaff hemden met het logo op de kraag). En die hangen nu mooi te pronken in de kringwinkel van Mechelen 🙂 :-).

   Like

 1. Geweldig als ik dit lees, wil dat ook doen, zelfs voor de kinderen hun kast, die puilen soms echt uit met kleren die ze dan maar één keer aandoen of zo, spijtig voor het geld en de plaats in de kast.
  altijd welkom om me te komen assisteren
  x

  Like

  1. Heel veel zin om mee te helpen, maar tijd is een andere zaak :-). Eigenlijk die grote kuis heel snel. Eén keer als je bezig bent is het echt niet moeilijk om weg te smijten. Bij elk stuk dat je vastneemt en geen goed gevoel bij hebt, gewoon weg doen. Want de kans is klein dat je dan nog effectief gaat aandoen (of de kinderen gaat aandoen).

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s