Activiteiten, Kids, Organisatie, Reizen

Wat ik wilde dat ik wist voor ik naar Plopsaland ging

Plopsa afrit groot

Plan je binnenkort een uitstapje naar Plopsaland De Panne of Plopsa Indoor in Hasselt? Hierbij wat je op voorhand moet weten.


 

Afgelopen paasvakantie hadden we een weekje vakantie. Die vakantie gebruikten we vooral om Jules zijn nieuwe kamer te verven. Maar we hadden ook een dagje gereserveerd om een uitstapje te doen onder ons drietjes: Jules, Arnout en ik. Zonder zijn zusje dus (die zou naar de crèche gaan). Zo kon hij nog eens genieten van onze volle aandacht. Net zoals vroeger.

Vrijdag zou ‘ons’ dagje zijn. We zagen donderdag op het weerbericht dat het vrijdag mooi weer zou worden… dus leek het ons leuk om naar Plopsaland De Panne te gaan. Daar waren we nog niet geweest. Wel waren we al 3 keer naar Plopsaland Indoor in Hasselt geweest. Dat is voor ons gemakkelijker, omdat we dat kunnen combineren met een bezoekje aan familie.

Vrijdag begon voor ons al heel goed. Want Lucie sliep voor het eerst sinds weken tot 7 uur 30 uit! Alleen hadden we er op gerekend dat het ‘Lucie-wekkertje’ ons wel iets vroeger zou wakker maken. Goed uitgeslapen (en daardoor goedgezind :-)), maar aan de late kant zetten we Lucie af aan de crèche om 9 uur 15. Onze GPS vertelde ons intussen dat we tegen 11 uur dan wel aan Plopsaland zouden moeten staan. Toch wel 1.5 uur rijden dus.

Reken 45 minuten file vanaf de afrit

Ondanks de paasvakantie, bleek het heel druk op de baan richting het zeetje (en we zagen 2 accidenten gebeuren op de E40). En toen we eindelijk aan de afrit Adinkerke waren, stonden we meteen stil aan het begin van de afrit. Pas na 45 minuten reden we de parking van Plopsa op (wat normaal maar 5 minuten zou moeten duren). Dan nog in de file staan om ticketjes te kopen en door de bagagecontrole te geraken. Dus waren we pas tegen 12 uur effectief het park binnen en kon ons dagje beginnen.

Dus de trein en de kusttram zijn hier goede alternatieven.

Reken lange wachtrijen aan de attracties & restaurants

Plopsa 1.jpg

Plopsaland geeft aan zijn attracties geen indicaties hoe lang het wachten is. Hierdoor is het steeds gokken hoe lang de wachtrij zal duren.En wij hebben een paar keer verkeerd gegokt en dus vaak in de file gestaan.

Omdat we vrij last-minute hadden beslist om naar Plopsaland De Panne te gaan, hadden we op voorhand niet op de website gekeken welke attracties leuk zouden zijn voor Jules. Dus kozen we op goed geluk een route. Maar dat bleek de drukste route te zijn: omdat iedereen op hetzelfde uur toekomt en van de voorkant van het park naar de achterkant loopt. Achteraf gezien waren we beter eerst naar de achterkant van het park gelopen en zo onze weg terug gewerkt naar de ingang.

Terwijl Jules & Arnout stonden aan te schuiven aan de Brandweer, ben ik al maar gaan aanschuiven aan het frietkraam, waar het ook een halfuur wachten was (ook al waren er maar 5 wachtenden voor mij). 2 jobstudenten stonden in voor de bediening en ze waren duidelijk nog niet ingewerkt. En ook al stonden er maar 3 types hamburgers op het menu, wisten ze niet wat welke hamburger was…

Onze highlights

In totaal bezochten we 8 attracties. Samen goed voor zo’n 2 uur wachttijd.

Hierbij de attracties die het beste in smaak vielen bij Jules.

 • Eerste stop was Mayaland: een indoorpark rond Maya de bij. Hier zijn leuke attracties voor kleuters. Ook de klimboon, reuzeglijbaan en het ballenbad bevinden zich daar. Wij deden eerst de Waterlelies omdat daar het minste volk stond te wachten. En dat bleek een heel leuke attractie te zijn: een combinatie van de draaiende theekopjes en botsauto’s… Ook De Bloemenmolen was de moeite: deze attractie trekt een beetje op de vliegtuigjes op de kermis, maar je moet ook waterstralen ontwijken.
 • Omdat het zo’n mooi weer was gingen we terug naar buiten en liepen op goed geluk een attractie binnen: het bos van Plop (vergelijkbaar met It’s a small world in Disneyland). Maar daar was het 45 minuten aanschuiven (indoor!). Jules heeft hier wel van genoten: kaboutertjes in alle soorten en maten die overal verstopt zitten.
 • Balloon Race (15 minuten wachten). Een soort van vliegende stoelen maar dan in luchtbalonnen. Voor mij leuk, maar Jules zijn maag zag het minder zitten. Best met de richting mee gaan zitten.
 • Storm op zee (15 minuten wachtrij) was ook een hele toffe attractie: vergelijkbaar met de rups op de kermis.
 • Dan over de hangbrug gelopen. Deze hangbrug hangt over een meer. En je hebt zicht op de boten die van de reuzensplash afkomen. Heel tof om naar te kijken.

En toen was het 15 uur 45 en tijd om naar huis te gaan. We moesten Lucie om 17 u 30 gaan halen aan de crèche. En we wilden vermijden dat we weer in de file moesten staan om van de parking af te geraken.

Plopsa balonnen.jpg

Nog enkele extra tips

 • Plan je route met de handige app
  Tijdens het wachten heb ik op mijn smartphone wat onderzoek gedaan op de website van Plopsa. Zo wist ik welke attracties geschikt waren voor Jules en welke route we best konden volgen. Pas thuis heb ik gezien dat ze hier ook een handige app voor hebben. Hier kun je volgens lengte van je kind filteren op attracties.
 • Laat je gerief in je auto.

Zowel in Plopsa De Panne als in Hasselt heb je lockers. Maar ook hier moet je lang aanschuiven. Dit komt door het systeem dat ze gebruiken. Het is geen klassieke locker met een muntstuk. Neen, iedereen moet via dezelfde betaalautomaat, waar je een pincode moet aanmaken en dan een locker krijgt toegewezen. Hierdoor ontstaan er dus lange wachtrijen!

 • Neem reservekledij mee. In beide parken heb je dansende waterfonteinen waartussen de kinderen kunnen lopen. En kinderen en water dat trekt aan hé :-). Dus neem reservekledij en een handdoekje mee. Ik heb al veel kinderen doorweekt uit de fonteinen zien komen :-).
 • Neem een poncho mee. In Plopsaland De Panne heb je ook een paar waterattracties zoals de boomstammetjes en de Splash, waar een poncho wel handig is (te zien aan de mensen die er kletsnat uit kwamen).
 • Er is een bankautomaat aan het begin van het park. Dat is handig, omdat er enkele kleinere randattracties zijn die betalend zijn, zoals het schminken.
 • Plopsaland is vrij duur (35,5 euro pp – ook voor kinderen boven 1 meter). Maar met je Planckendael/Zoo-abonnement krijg je 40% korting of kijk eens op dagtickets.nl of er geen aanbieding is. De parking kost wel 10 euro. Voor een frietmenu (frietjes + hamburger + drankje + saus) betaal je 10 euro per persoon.

Conclusie

Plopsa.jpg

Jules heeft genoten van zijn dagje met ons. Maar hij wilde eigenlijk vooral op de attracties die hij al kende van Plopsaland Indoor. Het Indoor-park is gericht op kleuters onder de 1.20 meter. En ook al is Jules 5 jaar en net 1.20 meter, hij heeft een gevoelige maag en een voorkeur voor rustigere attracties. We hadden ons dus misschien de trip naar De Panne nog een jaartje kunnen besparen ;-).

We hadden er niet bij stilgestaan dat de paasvakantie ook al hoogseizoen is voor Plopsaland en het dus aanschuiven is aan alle attracties. Het is dan ook spijtig dat je ook nog moet aanschuiven aan de restaurants & frietkraampjes. Wij hebben trouwens ook bij al onze bezoeken aan Plopsa Indoor in Hasselt lang moeten aanschuiven voor eten, ook al was het rustig in het park zelf. Volgende keer als we gaan (in het laagseizoen 🙂 ), nemen we dus gewoon onze eigen picknick mee.

Intussen zijn we deze week (op 11 juli en voor velen een feestdag dus) naar Bobbejaanland geweest: veel minder druk en dus een pak minder stressy :-).

 

Vanaf volgende week begint onze vakantie: een staycation van 3 weken. Heb je tips voor leuke activiteiten of uitstapjes? Laat ze hieronder achter!

Last van inpakstress of stress over de autoreis? Bekijk hier mijn handige inpaklijst en hier enkele tips voor reizen met kids. Of een bbq aan het plannen? Gebruik dan mijn bbq-boodschappenlijst.

Handtekening

 

2 gedachten over “Wat ik wilde dat ik wist voor ik naar Plopsaland ging”

 1. Hey Katrien.

  Leuke blog!

  Tip voor een uitstapje met jongere kinderen: toverland in Nederland. Ik ben er nog wel niet in de vakantie geweest, wel 2x op een zaterdag. Op één nieuwe attractie na, waren er weinig wachttijden. Er zijn ook twee overdekte hallen zodat je er ook bij minder goed weer terecht kan. De kids (4-7-9) vonden het alleszins een heel leuk park.

  Groeten,

  Krista

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s