DIY, Kids, Kinderkamers, Organisatie, Speelgoed, Woonkamer

Waar blijf jij met al die tekeningen?

huisjethuisje-kids-art-organizing-keep-sakes-2

Heb jij ook kinderen die graag tekenen? Hierbij 3 stappen om de stapel onder controle te houden, inclusief tips om een werkende magnetische wand te maken.


Dat kinderen veel tekenen op school, ontdekten we meteen in de eerste kleuterklas. Iedere schoolvakantie kregen we een zakje met alle tekeningen die Jules gemaakt had. En trots dat hij was…alles moest WEKEN tentoon gesteld worden en er mocht zeker niets worden weggesmeten. Na een jaar hadden we een hele bak gevuld met tekeningen. En er moesten nog vele schooljaren komen. Een snelle rekensom bracht mij dus op 9 bakken met tekeningen voor de kleuterklas en lagere school. Gezien ons huis dat écht niet aan kan, ontwikkelden we gaandeweg een systeem om de toevloed aan tekeningen aan te kunnen.

Stap 1: tentoonstellen

huisjethuisje-kids-art-display-magnetic-chalck-board-wall-2

huisjethuisje-kids-art-display-washitape

Voor Jules was tekenen lange tijd een opdracht. Hij deed het omdat het moest van de juf (of meester). Punt. Het was dus belangrijk dat als hij fier thuis kwam met een tekening, hem de hemel in te prijzen. Daarom maakte ik in onze woonkamer een magnetische krijtmuur waarop we zijn ‘kunstwerken’ konden tentoonstellen.

De betere tekeningen verhuisden dan soms naar zijn kamer, waar we ze met washi tape omhoog hingen. Deze tape is gemakkelijk terug te verwijderen en laat geen markeringen op de muur.

Stap 2: foto nemen en wegsmijten

huisjethuisje-tekening-fotograferen

De eerste jaren wilde Jules geen tekeningen wegsmijten. Zelfs niet als er ‘gewoon maar’ een streep op stond. Dus losten we dat op door er telkens een foto van te trekken en dan weg te smijten. Ook de mooiste tekeningen (zoals deze handjes) fotografeerden we, en namen we soms op in zijn foto-album van dat schooljaar.

Stap 3: archiveren

huisjethuisje-kids-art-organizing-keep-sakes-2

De tekeningen die wij (of Jules) écht fysiek willen bijhouden, bewaren we in een archiefdoos.

  1. Per schooljaar hebben we een hangmap waarin we de tekeningen bewaren.
  2. Op het einde van het schooljaar ga ik nog eens kritisch door de hele map om te bepalen wat we nu echt gaan bijhouden.

In plaats van 1 doos per schooljaar, heb ik nu 1 doos vanaf geboorte tot en met het derde kleuterklas. Een stuk haalbaarder dus 🙂

huisjethuisje-kids-art-organizing-keep-sakes

Zelf een magneet-krijtmuur maken?

huisjethuisje-kids-art-display-magnetic-chalck-board-wall

Wil je zelf zo’n muur maken? Zeker doen!

Hou wel rekening met een lang verfproces. Je moet zo’n 4 lagen magnetische verf en 3 lagen krijtverf leggen (elk met 24 uur droogtijd). En dat is echt nodig. Want door de muur elke keer af te vegen, veeg je de verf er gaandeweg af. Getuige de witte vegen die je op deze foto ziet :-).

Na zo’n week verven, was onze muur eindelijk klaar. Jules ging meteen enthousiast aan de slag. Wat we niet hadden gezien, was dat hij een wascokrijtje vast had en geen gewoon krijtje. En neen, dat gaat er dus niet af. Dus mocht ik nog een laagje krijtverf aanbrengen :-). Intussen hadden we ook ondervonden dat de magnetische laag niet sterk genoeg was, dus brachten we nog eens een extra laag magnetische verf van aan.

Wij gebruikten de deco-verf van Brico. Zorg dat je de pot met magnetische verf goed roert, zodat de metaalpartikels goed verdeeld zitten. Aanbrengen met een gewone verfborstel en (proberen) gelijkmatig uitrollen met een verfrol, werkte voor ons het beste. Maar het gaat wel iets moeilijker dan gewone verf. Geen idee of het met andere verf beter gaat.

Tip: investeer in supermagneten

Onze buren gaven ons (na ons verfwerk) deze tip: supermagneten. Dit zijn kleine magneten die een supersterke draagkracht hebben. Ze zijn zo sterk dat als je ze 10 cm van elkaar legt, de magnetische kracht hen naar elkaar trekt. En als ze eenmaal aan elkaar hangen is het heel moeilijk om ze terug van elkaar los te trekken.

Deze magneten zorgen er dus voor dat je wel eens een laagje magneetverf minder kunt leggen :-).

 

Hoe ga jij om met al die tekeningen?

 

Handtekening

2 gedachten over “Waar blijf jij met al die tekeningen?”

  1. Dag Katrien,
    Een handigheidje is om een metalen plaat aan de muur te bevestigen en deze te overschilderen met krijtverf. Of de kids whiteboardstift laten gebruiken?
    Het metaal kun je ook gelijk welke kleur geven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s