Activiteiten, DIY, Kids

15 leuke kinderactiviteiten voor bij herfstweer

pompoenenrapenklein

Volgende week herfstvakantie. Hierbij enkele leuke activiteiten voor droog & nat herfstweer.


Arnout en ik genieten volgende week van een weekje herfstvakantie samen met onze 2 bengels. En we zijn er allemaal aan toe. Het najaar is druk: werk, school, hobby’s… we zijn allemaal moe en een vakantie is dus welkom.

Hierbij enkele leuke activiteiten binnen- en buitenshuis.

  1. Pompoenen rapen in de zelfpluktuin

maries_garden-pompoenen_rapen

Vorige zaterdag trokken Jules en ik naar Marie’s garden in Overijse om er pompoenen te rapen. Met onze laarzen aan, want het regende lichtjes. Je krijgt een kruiwagen mee (en zelfs een kinderkruiwagen) en je mag vrij door de velden je pompoenen gaan rapen, boerenkool trekken, enz… Heel leuk.

Wil je zelf ook naar Marie’s garden pompoenen rapen? Bel dan even op voorhand om te checken of er nog zijn. Ik had de indruk dat ze tegen het einde van het plukseizoen aanliepen.

 

2. Pompoenen uitsnijden of versieren

15 leuke herfstactiviteiten met kinderen - huisjethuisje.com

De pompoenen die we vonden in Marie’s garden gaan we uithollen en beschilderen. Op mijn Pinterest-bord vind je alvast wat ideetjes over hoe je ze kunt uitsnijden of beschilderen.

 

3. Spoken vangen

Ik ben vroeger scoutsleidster geweest van een groep kapoenen (dat zijn de 6 en 7-jarigen). En één activiteit die mij bijgebleven is, is spoken vangen. Trek met een paar lege flessen naar een bos. Vertel dat er in het bos (vriendelijke) spookjes zitten die de weg kwijt zijn. Ze willen eigenlijk naar plaats X (vul zelf in). Onze opdracht is om ze te zoeken, te vangen en terug vrij te laten op plaats Y. Ongelooflijk hoe de kinderfantasie zijn werk doet. Zeker als je zelf ook spookjes ‘vangt’ en bloemrijk omschrijft hoe het spookje eruit ziet: ‘het is een heks met een hoed en een wrat op haar neus’, … Je kunt ze ook eventueel tekenen, uitknippen en in de fles steken.

 

4. Een Halloween-trick-or-treat tocht

Amerikaans, maar het lijkt mij wel leuk: verkleed als skelet, vampier of heks bij de buren op trick-or-treat tocht gaan en om ter meeste snoepjes verzamelen. We hebben het nog nooit gedaan, maar misschien wordt dit jaar wel de eerste keer?

 

5. Op schattentocht door het bos

bosschatten_verzamelen_huisjethuisje

Vorig weekend maakten we een grote boswandeling. We namen 2 lege emmertjes mee en gingen op zoek naar de schatten van het bos: eikels, kastanjes, eikenbladeren, dennenappels, pluimen, takjes, gedroogde besjes… .

 

6. Een herfstcollage -of kader maken

Met de schatten die we vonden tijdens onze boswandeling wil ik nu een herfstcollage maken voor Jules en en voor mezelf een herfstkader voor in mijn galerijwand.

7. Buitensport

basket

In ons dorp hebben wij meerdere kleine voetbal- en basketbalveldjes, skateramps, enz… Dus wanneer we gaan wandelen nemen we gewoon een bal mee en maken we een tussenstop op 1 van die veldjes.

 

8. Halloweenslingers maken

halloween-spookjesslinger

Op een regenachtige ochtend zijn we er al aan begonnen: zelf halloweensslingers maken. Super gemakkelijk!

  1. Vouw een blad in harmonica. Zorg dat de strookjes zo’n 7 cm breed zijn
  2. Teken op het eerste strookje een spookje. Zorg hierbij dat de armen de kant van het strookje raken
  3. Laat de strookjes op elkaar en knip door het stapeltje heen het spookje uit, behalve het raakvlak tussen het armpje en de volgende plooi
  4. Trek nu de strookjes uit elkaar en je hebt een spookjesslinger

Je kunt ze nog inkleuren of zo laten natuurlijk.

 

9. Cinema spelen

Jules doet niet liever dan cinemaatje spelen. Je kiest een leuke film die ze nog niet gezien hebben, maakt filmticketjes en popcorn, verduistert het huis en geeft ze een zaklamp. Zij moeten de plaatsen toewijzen, pauze aankondigen, je met de pillamp begeleiden naar de wc, popcorn verkopen, enz…

Zalig voor een regenachtige namiddag.

 

10. Spinnensoep maken

Dit ideetje pikte ik van buurvrouw I.: tomatensoep met balletjes. Maar in de balletjes prik je ongekookte spaghettipasta. Die kook je dan mee met de soep en het resultaat zijn precies spinnenkopjes in de soep.

Ideaal voor na een activiteit in het gure herfstweer!

 

11. Verkleedfeestje

indianenfeest

 

Jules is dol op verkleedfeestjes. Zo hebben we onder ons drieën al eens een indianenfeestje gedaan: allemaal als indiaan verkleed, tipi gemaakt, de indianendans opgezet en dansen maar.

 

12. Een indoor-hindernissenparcours

Soms regent het pijpenstelen en moeten de kinderen hun energie kwijt. Een indoor-hindernissenparcours kan dan helpen. Om ter snelste moeten ze doorheen het huis een parcours afleggen: over stoelen, onder tafels, de trap op, in het bad liggen, onder de douche een liedje zingen, op het bed springen, etc… Of maak een fake-lazer-parcours met schilderstape zoals op brassyapple.com.

brassyapple-com-diy-lazer-boys-activity

 

3 leuke indooruitstapjes

1. Technopolis

Technopolis.jpg

Jules is dol op Technopolis. Hij vraagt al maanden om nog eens te mogen gaan. En elke keer antwoorden we dat we dit wel nog eens in de herfst zullen doen.

Naast een kleutergedeelte waar ze winkeltje kunnen spelen, pizza maken, geld drukken en een huis en iglo kunnen bouwen, zijn er ook waterproefjes en andere leuke spelletjes. Voor elke leeftijd is er wel iets. En in de vele shows leren ze op kindermaat over chemie en techniek bij. Echt een aanrader.

 

2. Sportimonium

In het Blosodomein van Hofstade ligt het sportmuseum. Daar kun je in het sportlabo een heel parcours afleggen en je prestaties meten met enkele topatleten. Er is ook een groot aanbod aan oude volksspelen. Ideaal als alternatief voor de binnenspeeltuinen. En een pak stiller :-).

 

3. Plopsaland indoor

Een uitstapje naar Plopsaland Indoor in Hasselt is ook altijd leuk. Kleine tip: neem een picknick mee, want aan de restaurants en frietkraampjes is het vaak lang aanschuiven.

Plopsaland Indoor.jpg

Hopelijk kunnen ook jullie genieten van een paar daagjes vakantie. Hebben jullie nog tips voor leuke herfstactiviteiten? Nog meer inspiratie voor leuke kidsactiviteiten vind je op mijn Pinterest-bord. Vertrek je op vakantie? Raadpleeg dan zeker mijn über-inpaklijst!

Handtekening

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s