Activiteiten, Kids

15 leuke thuisactiviteiten voor kleuters

 

Tafelvoetbalspel - schoendoos - Shoebox Foosball Game

De afgelopen maanden brachten we veel tijd thuis door, omdat Lucie nog veel dutjes doet. Zo waren we in juli 3 weken thuis met de kindjes tijdens onze staycation. Hierbij enkele leuke thuisactiviteiten die we de afgelopen tijd met Jules deden.


De eerste week van augustus was Arnout al terug aan het werk en had ik nog vakantie. Ik was dus overdag alleen thuis met onze 2 bengels. Heel leuk, maar bij momenten ook zwaar.

Lucie is nu 8 maanden. Een geweldige, maar vermoeiende leeftijd. Ze kan kruipen en dat maakt het net iets minder gemakkelijk om met Jules te spelen, omdat je Lucie dus goed in het oog moet houden. Bovendien heeft het net in die week veel geregend, waardoor we niet gemakkelijk naar buiten konden en Jules zijn energie moeilijk kwijtraakte. We hebben veel leuke activiteiten gedaan, maar bij momenten was het uitdagend om ze allebei tevreden te houden.

Voor alle ouders die de komende weken thuis doorbrengen met hun kinderen en nog zoeken naar inspiratie voor activiteiten: hieronder 15 thuisactiviteiten die door Jules met veel enthousiasme onthaald werden.

 1. Tafelvoetbalspel maken met een schoendoos, bbq-prikkers en wasspelden

  Toen Jules voor de 100ste keer die week vroeg om poppenkast te spelen, kwam ik met dit tegenvoorstel: laten we een voetbalspel maken met een schoendoos. Jules was meteen dolenthousiast. Ik liet hem zoveel mogelijk zelf doen: voetbalveld tekenen, wasknijpers inkleuren, etc… Het eindresultaat mocht er zijn. En reken maar dat er stevig mee is gespeeld.

  Tip: gebruik geen rietjes, als je met wasspelden wil werken als voetbalspelers. Die rietjes buigen dan gemakkelijk door.

 2. Strandbloemen uit crêpepapier

  Ik had dit nog nooit gedaan, maar vond op youtube dit filmpje van een 12-jarig-meisje die het heel goed uitlegt. Jules vindt het op zich wel leuk, maar heeft graag dat ik het merendeel van het werk doe. Maar daarna heeft hij ook plezier met ze te verkopen in onze tuin.

  Strandbloemen

 3. Zelf ijsjes maken in alle smaken met tupperware-lolly-vormpjes

  Tafelvoetbalspel 5.png

 4. Verjaardagsfeestje voor Dolfijni, de strijkpareldolfijn

  Jules doet niet liever dan ‘fake’ verjaardagsfeestjes organiseren voor ons . Deze keer maakten we met strijkparels een dolfijntje:’Dolfijni’. Vervolgens organiseerden we voor Dolfijni een verjaardagsfeestje met vlaggen, ballonnen, een kroon en cupcakes (uit plasticine).

 5. Een vishengel of boog maken.

  We gaan regelmatig wandelen in een domein waar verschillende vijvers liggen. We nemen altijd wat touw mee en gaan dan op zoek naar een goede tak. Soms maken we een vishengel, soms een pijl en boog. Pret verzekerd.

  Vishengel

 6. Een eigen drumstel maken met oude verfpotten, kookpotten, etc…

  Een leuke, wat lawaaierige activiteit: Jules maakte spontaan zijn eigen drumstel.

  Percussie.png

 7. Kampen maken

  Een goede activiteit om wat energie te verbruiken. Maak een kamp met zetelkussens, stoelen, dekens en richt het in met wapens en huisraad.

 8. Schattenzoektocht

  Sinds Jules zijn piratenverjaardagsfeestje vorig jaar vraagt hij geregeld om een schattenzoektocht te doen. Ook de vriendjes die op bezoek komen vragen daar naar. Meestal maken wij een echte schatkaart terwijl de kinderen hun eigen schatkaart maken. Daarna moeten de kinderen op zoek naar schat op basis van de ‘echte’ schatkaart. Maar vorige week draaiden we de rollen om: Jules en ik maakten de schatkaart en Arnout moest op zoek.

  Schatkaart.png

 9. Oorlogje: piraten vs. voetballers.

  Zet 2 kampen op, neem de Playmobil-kanonnen erbij en de oorlog kan beginnen

  Oorlogje spelen

 10. Panini-voetbalstickers zorgden voor uren sorteer- en plakplezier

  Verjaardagsfeestje dolfijni 2.png

  Intussen is Jules zijn voetbalboek helemaal vol. Maar geen nood, Jules zijn meter heeft gezorgd voor een nieuwe bezigheid: dino-stickers van de Delhaize inplakken.

 11. Poppenkast

  Iets dat blijven hangen is van tijdens mijn zwangerschap van Lucie. Ik kon toen omwille van mijn moeilijke zwangerschap weinig spelletjes op de grond spelen. Dus speelden we veel poppenkast (vanuit de zetel.) En nu associeert Jules spelen met mama met ‘poppenkast spelen’. Intussen ben ik dit een beetje moe, maar Jules duidelijk nog niet.

 12. Speelgoedkeuken wordt buitenkeuken

  Op zonnige dagen zetten we ons IKEA-speelgoedkeukentje op het terras. Het keukentje doet dan niet alleen dienst als buitenkeuken, maar ook als winkeltje.

  Buitenkeuken

 13. Super Mario nabouwen in Duplo en Lego

  Jules is helemaal bezeten van het Super Mario-spel op zijn Wii: een prinses moet gered worden van het vreselijke monster Bowser. Jules gaat zo hard mee in dit verhaal, dat we dit ook naspelen tijdens de poppenkast én hij de Super Mario-wereld nabouwt met Duplo en Lego.

  Duplo super mario

 14. Zelf een huis maken uit een stofzuigerdoos

  Op een regenachtige dag zei Jules plots: ik wil een huis maken uit karton. ‘Euh…oké, hoe gaan we dat weer aanpakken?’, was mijn eerste reactie. Maar toen zag ik plots onze nieuwe stofzuiger staan en die kwam natuurlijk in een kartonnen doos. En zo waren we vertrokken: Jules schilderde zijn versie van een ‘piratenhuis’ en ik knipte de daken uit. Jules kleurde de daken in met zwarte alcoholstift. Dan nog wat ‘elektriciteitsdraden’ spannen (met van die Scoobidoo-bandjes) en klaar waren we. Nu spelen we poppenkast in ons kartonnen huis.

 15. Gezelschapsspelletjes: Doolhof, Uno, Wie is het, Twister

  Het leuke aan deze leeftijd, is dat Jules nu ook graag gezelschapsspelletjes speelt en dat je daar dus heel wat variaties in hebt. In het begin van onze vakantie kochten we Twister. Heel leuk, maar ook nog wel een tikkeltje moeilijk voor Jules omdat voor een kind van 1 m 20 de bollen nog wat ver uit elkaar staan.

Twister

 

Hopelijk geeft jullie dit wat inspiratie? Op mijn pinterest-bord staan nog veel meer ideeën  om uit te testen. Ik haalde ook heel wat inspiratie uit de boeken van leukewereld-blogsters Lobke Gielkens. Het afgelopen weekend kochten we ook het boek van Sarah Devos ‘Mijn kind verveelt zich nooit’.
Desondanks al deze ideeën en boeken, denk ik dat kinderen zich ook af en toe moeten vervelen, want dat stimuleert hun creativiteit…en zorgt ervoor dat ze terug zin hebben om naar school te gaan 🙂 ).

Veel plezier!

Handtekening

 

2 gedachten over “15 leuke thuisactiviteiten voor kleuters”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s