Activiteiten, Kids, Reizen

15 tips voor een geslaagde thuisvakantie

20160727_104436

De afgelopen 3 weken waren we op vakantie… thuis. Een staycation noemen ze dat. Hoe we er in geslaagd zijn om het werk in huis te negeren en volledig in vakantiemodus te geraken, lees je hier.


 

Dit jaar besloten we om onze vakantie eens thuis door te brengen en niet aan de zee, zoals we al enkele jaren doen.

Een vakantie aan zee. Nooit gedacht dat wij dat leuk zouden vinden, maar het moet gezegd: ons zeetje is nog zo slecht niet met kindjes. Normaal trekken we ieder jaar in juli naar Heist. Mijn broer zit daar dan ook met zijn kindjes en onze beste vriendin met haar kindjes in het dorp ernaast. Dus overdag speelkameraadjes en activiteiten te over voor Jules. En dan in de late namiddag afsluiten in één van de vele loungebarretjes op het strand. Kunnen wij genieten van een lekkere gin tonic of sangria, terwijl de kindjes naar hartenlust kunnen spelen in de afgesloten speeltuin. Kan het nog beter?!

Maar dit jaar dus niet. Ons Lucietje is nog maar 8 maanden en doet nog veel dutjes overdag. Bovendien zit ze nog niet helemaal zelfstandig, waardoor ze (nog) geen fan is van het strand: kruipen in zand = schuurplekken. Dat betekent dat steeds 1 van ons 2 op het appartement moest blijven en de andere op het strand met Jules. Dus niet echt de vakantie die we voor ogen hadden. En omdat we net een gloednieuwe luifel hebben geïnstalleerd op ons terras, leek het ons wel leuk om eens thuis te zijn.

Een goed begin is half gewonnen…

De eerste avond van onze vakantie werden we al onverwachts uitgenodigd door vrienden voor een bqq. En zondag reden Jules en ik naar de zee, voor een bezoekje aan mijn broer.

Na een zalig dagje aan de zee (en een afsluitende drink in een loungebar 🙂 ), terug naar huis. Die terugrit bracht mij helemaal in vakantiemodus: Jules in slaap op de achterbank,   luchtballonnen in de mooie avondlucht en de radio die voor één keertje het ene goeie liedje, na het andere speelde. Heerlijk begin van de vakantie.

 

Dé valkuil: je ziet het werk liggen

Maar het was niet allemaal bbq’s en zalige ritjes naar zee. Er is ook wel een (kleine) valkuil aan thuis zijn: je ziet al het werk liggen en hebt ook gewoon meer werk dan op vakantie, omdat je huis groter is dan dat appartementje. In het begin was het dus nog even wennen, maar na enkele dagen hadden we onze draai gevonden.

15 tips om er een echte vakantie van te maken

Dit zijn de tips die ik kan meegeven om van een thuisvakantie, toch een echte vakantie te maken. Toegegeven, sommige dagen lukte het beter dan andere 🙂

 1. Plan een beetje op voorhand: bekijk het weer voor de week en plan wanneer je uitstappen gaat doen, wanneer je thuis eet, uit eten gaat… en ga 1 keer naar de winkel voor de hele week.
 2. Start de vakantie met een klusjesdag: zorg dat je op die dag alle grote dingen doet die je moet doen: grote boodschappen, gras afrijden, kuisen, … Dan moet je daar de rest van de week niet meer mee bezig zijn.
 3. Zorg dat je elke dag een moment voorziet om alle ‘kleine klusjes’ van die dag rond te krijgen: opruimen, eten voorbereiden, etc…, zodat je de rest van de dag maximaal in vakantiemodus bent. En probeer die huishoudelijke taken tot het minimum te beperken. Bijvoorbeeld door niet elke dag wassen.
 4. Ontbijt samen en uitgebreider dan je normaal doet. Haal croissants, snij wat fruit, yoghurt, verloren brood… maak er je eigen hotelontbijt van. Ook een ontbijt op bed en een leuke ontbijtbar, zorgden bij ons voor een instant vakantiegevoel. Zo ontdekten we  Foom aan de Sint-Romboutstoren in Mechelen. Super lekkere scones, een echte aanrader.20160727_111051
 5. Bespreek ’s morgens het programma van de dag, zoals je op vakantie zou doen. Ook al blijf je die dag thuis, bekijk dan eens welke thuisactiviteiten je dan wil doen met de kindjes: zwembadje opzetten, knutselen, …? Zo verval je niet in huishoudelijk werk.
 6. Kook niet elke dag. Ga, net zoals op vakantie, eens uit eten. Of haal frietjes, laat pizza komen. En maak voldoende, zodat je er de volgende dag van kunt eten.
 7. Zorg ook voor voldoende vakantiekost thuis: ijsjes, wijn, meloen, Frans brood….
 8. Las in de namiddag een siësta in

  Eind juni ontdekten we dat Jules toxoplasmose heeft en daardoor heel moe is. Dat betekent dat dat we hem geregeld overdag laten bijslapen, wanneer Lucie ook haar dutje doet. Een zalig rustmomentje voor ons 🙂 .

 9. Bouw vakantieritueeltjes in: Heb je op vakantie vaste ritueeltjes, dan kun je die misschien nu ook inbouwen? Elke dag een wandeling met ijsje, aperitieven op een vast uur, een stapel vakantieboeken om weg te werken…
 10. Maak van alles een uitstapje: net zoals op vakantie kan een marktje of een kort tripje naar de winkel ook al een activiteit zijn. Of de auto wassen in ons geval 🙂 . Maar ook een wandeling om een ijsje te halen, bezoekje aan het park, speeltuin, of iets groter: een pretpark. Wij gingen bijvoorbeeld 2 maal naar de zee: even vluchten van de hitte (die eerste week) en een zalig dagje strand.
 11. Maak een citytrip in eigen stad: wij deden een mini-uitstapje naar Mechelen. Normaal komen we daar vooral om te winkelen of op restaurant te gaan. Nu struinden we gewoon rond en bekeken we het eens vanuit kinderogen. En zo ontdekten we de Reuzenopsinjoor en de tekenpoppen aan het cultureel centrum.
  20160727_103712
 12. Hou een arsenaal aan binnen- en buitenactiviteiten achter de hand. Op mijn Pinterest-bord vind je heel veel inspiratie, maar ook op www.leukewereld.be . Zet bijvoorbeeld het zwembadje op en het speelkeukentje buiten. Sla op voorhand ook al wat knutselmateriaal in. Zo maakten wij strandbloemen voor thuis, een gebruik dat we in Knokke-Heist hebben opgepikt: op regenachtige dagen maken ze daar bloemen uit crêpepapier, die ze dan op strand verkopen tegen schelpjes.Strandbloem
 13. Nodig af en toe vriendjes uit. Vriendjes voor Jules, zorgden voor wat afwisseling. En een kleine break voor ons. En nodig ook zelf bezoek uit om te aperitieven, te bbq‘en, etc…Arnout BBQ
 14. Geen tv: op vakantie kijk ik nooit tv…dus probeerde ik dat nu ook tot een minimum te beperken. Dus ook even geen journaal, vaste tv-programma’s. Maar wel lezen, keuvelen met een glaasje wijn, spelletjes spelen, filmpje huren…
 15. Go with the flow: krijg je onverwacht een uitnodiging voor een leuke activiteit? Gewoon doen!

 

Onze staycation zit er bijna op. Maar we hebben ervan genoten om even op een lage versnelling te leven en de tijd te nemen om te genieten van het alledaagse. Al is het de laatste dagen iets minder rustig: Arnout is weer aan het werk en ik ben overdag dus  alleen thuis met Jules en Lucie. Leuk, maar ook uitdagend om die 2 tevreden te houden met dit regenweer. Maar daarover volgende week meer.

Handtekening

Last van inpakstress of stress over de autoreis? Bekijk hier mijn handige inpaklijst en hier enkele tips voor reizen met kids. Of een bbq aan het plannen? Gebruik dan mijn bbq-boodschappenlijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s