Handige lijstjes, Organisatie

Een bbq voor 15 man… en toch relaxed?!

BBQ-tang-kaars-servetVorig weekend organiseerden we een bbq voor 15 man. Anders dan andere jaren, waren we vrij relaxed. Zowel tijdens de voorbereiding als tijdens de bbq zelf. Dat zette mij aan het denken: ‘Wat deden we dan anders?’.


 

Arnout heeft een vriendengroep van 8 vrienden uit de middelbare school. Jaarlijks organiseert  1 van de vrienden een bbq voor de hele bende: 9 vrienden, 8 vrouwen en 18 kinderen. Stevig! En dit jaar was het aan ons. Ik kreeg al stress bij de gedachte alleen. Toch slaagden we erin om ontspannen te blijven.

Hierbij wat we anders deden.

 

1. No kids

In mei organiseerden we reeds een kleinere bbq voor enkele vrienden en buren. De kinderen waren toen thuis. En dat bleek niet gemakkelijk, want je moet voor hen zorgen én voor je gasten. En net op dat moment willen de kinderen natuurlijk extra veel aandacht. Dus besloten we, deze keer, om onze kindjes weg te brengen naar oma & opa. Zo konden wij ons concentreren op de gasten.

En aan de gasten vroegen we om hetzelfde te doen: want met een tuin van 40 m² kun je onmogelijk met een groep van 35 terecht (een geluk bij een ongeluk zeg maar 😉 ).

 

2. We gingen voor een 8 op 10 i.p.v. een 10 op 10

8 op 10

Mijn valkuil bij bbq’s (en andere feestjes) is om altijd te veel te willen doen:  speciale aperitiefjes, een voorgerecht, een zelfgemaakt dessert, enz…Lekker, maar ook een hele hoop stress waardoor ik met moeite kan genieten van het moment.  Arnout vindt al dat extra gedoe niet nodig:

‘Barbecueën draait om gezelligheid en samenzijn. Niemand ligt wakker van het feit dat ze geen voorgerecht of vispapillot hebben gehad. Zolang iedereen maar lekker vlees en groentjes heeft, en er een fris pintje of wijntje bij, is iedereen content.’

En eigenlijk heeft hij gelijk. Dus besloten we het om het eenvoudig te houden en voor een 8 op 10 te gaan, in plaats van een 10 op 10.

  • We bestelden het vlees, de groenten en de bijgerechten bij de Keurslager.
    Heel handig want we kregen er ook ineens sauzen en stokbrood bij. En alles zat al in zwarte schalen die je perfect als serveerschaal kon gebruiken. Enkel voordelen: minder boodschappen, geen groenten snijden, geen bijgerechten koken, geen zoektocht naar 6 schalen en minder afwas. En de prijs valt echt wel mee.
  • Onze aperitief werd uiteindelijk gewoon een glaasje Rosé.

Eerst wilden we nog sangria maken, maar in de Carrefour vond ik nergens sangriawijn. En gezien de kassa’s bijna gingen sluiten, ging ik  uiteindelijk gewoon voor Rosé. En dat bleek een groot succes op zo’n warme zomeravond.

  • Geen voorgerecht, maar gewoon een ruim assortiment aan gemakkelijke aperitiefhapjes zoals Bugleschips met geitenkaas, Dorito’s met guacomole, bloemkool met cocktailsaus, snoeptomaatjes, chips, borrelnootjes, … Lekker en weinig werk.
  • Geen zelfgemaakt dessert, maar magnum- en cornetto-ijsjes. De mannen vlogen letterlijk op de doos, om hun Magnum Classic te verzekeren.

 

3. Mijn boodschappenlijstje recupereerde ik van de vorige bbq

Voor de vorige bbq maakte ik in Wunderlist een BBQ-boodschappenlijst op. En dat kwam nu goed van pas. Geen denkwerk meer om een lijstje samen te stellen, maar aanvinken wat ik nodig had en gsm meenemen naar de winkel. Weeral tijd gewonnen.

 

4. Geen gedekte en versierde tafels

We leenden de tuintafels- en banken van onze buren. 2 heel mooie witte tafels die geen tafellaken nodig hebben. We besloten ze ook niet te dekken, maar met een buffet te werken.

Een goede beslissing bleek achteraf. Want net toen alle tafels klaarstonden, kregen we nog een hevige stortbui te verwerken. De regenbui was net op tijd gedaan om de tafels en banken af te drogen voor de eerste gasten aanbelden.

 

5. Ik zette alles op voorhand klaar

In mijn hoofd overliep ik de avond en wat we nodig zouden hebben. Ik zette alles klaar zodat ik niet op het moment zelf nog op zoek moest gaan naar de flesopener, bbq-tang, kaarsen, etc…

BBQ-tang-kaars-servet

Download mijn volledige BBQ – materiaallijst.

 

6. We werkten met een drank- en eetbuffet

Binnen maakte ik een drankentafel, waar onze gasten zelf gemakkelijk glazen en drank vonden. Buiten stond een buffettafel, waar borden, bestek, servetten en de gerechten op stonden.

 

7. Wegwijzers voor de frigo

Wij werkten met 2 frigo’s: 1 voor de frisdrank en 1 voor de wijn, bier en het vlees. Dus plakte ik een blad op elke frigo met wat er in zat. De aperitief schonk ik zelf nog uit. Dankzij de wegwijzers vonden onze gasten als snel zelf hun weg naar de drank en hadden wij dus minder werk.

 

8. We schreven de namen op de glazen

Ik heb zo’n krijtstift voor ons krijtbord. Hiermee kun je ook op glas schrijven (ontdekte ik toen ik afgelopen kerst sneeuwvlokjes op ons raam tekende).

Krijtstift.jpg.png

Ik legde de krijtstift op de drankentafel en schreef telkens de naam op het glas. Zo wist iedereen welk zijn glas was. En dat zorgde voor een pak minder afwas.

Glas-krijtstift-naam.png

9. We spraken op voorhand een taakverdeling af

Op voorhand spraken Arnout en ik kort af wie wat zou doen. Zo vermeden we misverstanden, frustraties en dubbel werk.

 

10. We lieten het afwasmachine veel werk doen

We lieten tijdens de avond zelf het afwasmachine al eens draaien, zodat we de volgende ochtend nog maar een uurtje opruimwerk hadden.

 

Resultaat? Een gezellige bbq met lekker eten, waarbij Arnout en ik de tijd hadden om de conversaties te volgen en bij te praten. En de gasten? Die genoten van een leuke avond en complimenteerden ons omdat we ook aan alles gedacht hadden 🙂 .

P.s.: ook het door-Arnout-gebakken-vlees was lekker 😉

 

Arnout BBQ.pngHandtekening

Last van inpakstress of stress over de autoreis? Bekijk hier mijn handige inpaklijst en hier enkele tips voor reizen met kids.

Advertenties

2 gedachten over “Een bbq voor 15 man… en toch relaxed?!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s