Handige lijstjes, Kids, Organisatie

Hoe snel de deur uitgeraken met een baby

Planckendael - uitstap met baby Jules

Snel de deur uitraken met een baby lijkt soms mission impossible. Met deze tips lukt het (al een beetje beter).


Ik herinner mij ons eerste uitstapje met Jules nog als gisteren. Hij was 5 weken oud en we gingen met hem naar Planckendael. Na een uur (!) inpakken waren we eindelijk vertrekkensklaar en had mijnheer natuurlijk terug honger. Uiteindelijk zijn we toch de deur uitgeraakt en hebben we zijn eerste bezoekje aan Planckendael kunnen vereeuwigen op deze foto.

5 jaar later loopt dit met Lucie – gelukkig – veel vlotter. Hierbij wat ik leerde over de tijd.

Zorg dat je verzorgingstas altijd kant-en-klaar staat

Het grote verschil met Lucie is dat de verzorgingstas nu steeds zo goed als klaar staat. Komen we terug van een uitstapje maak ik de tas ook meteen leeg en vul ik aan wat er aangevuld moet worden. Zo staat mijn verzorgingstas zo goed als kant-en-klaar, zodat je snel de deur uit bent als dat moet.

Eten en drinken steek ik net voor vertrek in de verzorgingstas

Neem afhankelijk van de leeftijd van je kindje flesjes, drinkbeker, fruitpap, groetepap en/of een koek mee. Ik pak ook steeds 1 voeding extra mee, voor in het geval dat iets lekt, valt of je langer dan voorzien wegblijft.

Wanneer ik op stap ben, neem ik altijd potjesvoeding mee. Dat vind ik gemakkelijker dan alles te moeten meesleuren en een plaats te moeten vinden waar je je voeding kunt bereiden. En als je de fruit- en groentepap te lang op voorhand maakt zijn de vitamines er grotendeels uit en moet je ook zorgen dat het goed gekoeld blijft.

Wat zit er standaard in mijn verzorgingstas?

 • 6 Pampers (voor een uitstap van een halve dag – neem er meer mee voor een langere uitstapje)
 • Vochtige doekjes. Zitten bij mij in een platte houder OXO Kleenexbox Go zodat ze vochtig blijven. Je kunt die ook met de lus aan het stuur van je buggy hangen.OXO Kleenexbox Go Aqua
 • Verschoningsmatje:

Ik kreeg van mijn buurvrouw S. dit superzachte verschoningsmatje van Snoozebaby  met ruimte voor 4 pampers en doekjes. Als je dan op restaurant bent, kun je enkel dit matje meenemen naar de verschoningshoek, i.p.v. de hele tas (want vaak zijn die hoekjes in een hoek van de wc-ruimte geduwd en heb je weinig plaats). Of je kunt enkel dit matje met pampers en doekjes in je handtas steken, voor een korte uitstap. Klein nadeel is wel dat het (door de fleece stof) iets meer ruimte in je tas inneemt, dan een klassiek verzorgingsmatje.

 • Reservekleertjes: rompertjes, t-shirt, broekje en sokjes
 • Plastiek zakjes om vieze luiers en doekjes in te doen
 • Luiercrème (ik gebruik hiervoor de staaltjes die je bij de apotheker krijgt of met de roze doos)
 • Neusspoelmiddel & koortswerend middel
 • Papieren zakdoekjes
 • Slab (en eventueel tetradoek)

  Nu Lucie heel smakelijk en enthousiast groente-en fruitpap eet en helemaal volhangt, heb ik mij deze compacte slab van Lassig met lange mouwen aangeschaft. Ze is volledig in polyester en gemakkelijk op te vouwen. De slab neemt geen plaats in en is heel licht. Ideaal voor onderweg!

Lassig - slab - lange mouw - polyester

 • Lepeltje voor groente- of fruitpap
 • Tutje

  Ik heb een tutje dat met een fopspeenhanger (tuttenlint dus) vastzit aan de Maxicosi. In de verzorgingstas zit er dan ook een reservetutje. In de Maxicosi ligt trouwens ook een knuffeltje en een speeltje. Zo ben je nooit weg zonder tut en speeltjes.

 • Zonnecrème en zonnehoedje (steken vanaf de lente standaard in de tas)
 • Papieren zakdoekjes, flesje water en een koek (voor de grote broer)

Download hier de handige checklist: Diaperbag – packlist

 

Wat ik meeneem voor een langer uitstapje:

 • speeltjes (en eventueel speeltapijt)
 • reiswieg of reisbedje
 • slaapzak
 • slaapknuffel
 • dekentje
 • babyphone
 • eetstoeltje (indien nodig).

Wij hebben zo’n tafelhangstoel. Maar eerlijkheid gebied, dat we het zelden de moeite vinden om dat mee te sleuren. Je kunt ook in de Maxicosi eten geven of op schoot.

Over de verzorgingstas zelf

Wij hebben de klassieke verzorgingstas van Hedgren.

We hebben die gekocht toen Jules geboren werd. Ik heb toen in de winkel lang voor het rek met de babytassen gestaan (mijn schoonzus kan getuigen ;-)). Zelf was ik liever voor een mooie, fleurige tas gegaan, maar het feit dat Arnout er ook mee over straat moet lopen en dat de Hedgren-tas heel goed ingedeeld is, trok mij over de streep. En ik heb er geen spijt van.

Intussen heb ik wel deze mooie fietstas van Basil, die ook soms dienst doet als babytas. Deze is vooral geschikt voor als ze wat ouder zijn en je iets minder moet meesleuren. De tas heeft 2 clips die je aan je bagagedrager van je fiets kunt bevestigen. Heel gemakkelijk dus. Vanbinnen heeft ze 2 compartimenten: hoofdcompartiment en een zak met rits in de voering.

 

Wanneer ik op stap ben met de kinderen, sleur ik trouwens geen grote handtas voor mezelf mee. Ik heb een klein handtasje met de essentiële zaken: portefeuille, gsm, sleutels en zakdoekjes. Dat kleine handtasje past dan gemakkelijk in een luiertas of een grotere handtas als ik zonder de kinderen weg ben ;-).

Zo dit waren mijn tips. Hoe zorg jij dat je snel de deur uit bent?

Handtekening

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s