Activiteiten, DIY, Handige lijstjes, Kids, Organisatie, Reizen

Hoe overleef je een lange autoreis met kleuters

Reiskit - lego

‘Mama is het nog ver?’ is voor mij dé meest gevreesde zin, wanneer we met de auto op reis zijn. Omdat mijn ouders in Frankrijk wonen, is Jules lange autoreizen van kleins af aan gewoon. Toch vraagt hij steevast al na enkele kilometers hoe lang het nog duurt.

Hierbij de trucjes die wij toepassen om de rit naar Frankrijk toch wat dragelijker te maken. Ik vulde ze ook aan met tips die ik onlangs op andere sites tegen kwam (want ik ben alvast op zoek naar nieuwe inspiratie voor de komende vakantie 😉 ).


’s nachts rijden of de rit opsplitsen in 2 dagen

De eerste keer dat we met Jules naar Frankrijk reden was hij 9 maanden en reden we ’s nachts. Hij heeft toen praktisch de hele nacht geslapen. Alleen lukte het mij amper om wakker te blijven achter het stuur, op die onverlichte autostrades. Zelfs met de radio op en de airco op de koudste stand. Ik heb dan ook nog eens de pech dat het vaak begint te (stort)regenen wanneer ik moet rijden.

Dus nu proberen we tegen de late namiddag te vertrekken. Ik ben dan nog voldoende fris om te kunnen rijden. En Jules is dan al veel energie kwijt en kan dan rustig wat filmpjes kijken. En met veel geluk slaapt hij ook een paar uurtjes.

Soms splitsen we de reis op in 2 dagen. Halverwege de reis stoppen we dan ter hoogte van Orléans. Dat is na zo’n 5 uur rijden en net op het moment dat het dus wat lang begint te worden.

Vorig jaar boekten we voor de eerste keer een apparthotel, want dan kon Jules nog op ons kamer liggen (anders moesten we met 2 kamers werken). Blijkbaar was het zo’n hotel waar er geen receptie is en je een code krijgt om binnen te komen. Klinkt eenvoudig, maar dat viel voor ons dik tegen. De code van onze kamer werkte niet en we moesten bellen naar een callcenter dat er niets van begreep. Ook bij de andere reizigers die toekwamen, bleken de codes niet te werken. Na een uur wachten in een snikhete inkomhal (35°, geen airco en 5 maanden zwanger…), dook er dan toch eindelijk een hotelmanager op, die ons binnenliet.

Neem om de 2 à 3 uur een actieve pauze

Als we stoppen om te tanken, te eten of te plassen, proberen we die pauze zo actief mogelijk te maken. Is er een graspleintje dan lopen we, spelen we tikkertje of ravotten we met Jules. Alles is goed om energie te verbruiken en onze spieren terug wat los te maken.

Ook toen Jules nog een baby was, haalden we hem (ook ’s nachts) even uit de maxicosi om zijn spiertjes los te maken en bloedsomloop te bevorderen: even laten kruipen of op het verzorgingskussen wat laten trappelen.

Stippel je route op voorhand goed uit

Père Igor© Père Igor

Kijk op voorhand al eens welke autostrades je moet nemen en waar er tankstations liggen met een picknickweide of speeltuin. Zo kun je van elke tussenstop een actieve pauze maken.

Als je doorheen Frankrijk reist is de website van Sanef wel handig. Daar kun je op de kaart selecteren welke autostrade je neemt en aanduiden dat je alle tankstations wil zien. Op de kaart zie je dan welke stations waar liggen. Klik je op het icoontje van het tankstation zie je ook welke faciliteiten er aanwezig zijn: picknickbanken, speeltuin, restaurants… Sanef biedt dit ook aan in een gratis app.

Vroeger hield ik op een papiertje in de auto bij, welke tankstations een speeltuin hadden. Dat papiertje geraakte regelmatig verloren tegen dat we opnieuw naar Frankrijk gingen. Dus nu ik de website van Sanef ontdekt heb, zal dat stukken beter gaan. De Sanef-app staat alvast op mijn gsm.

Hou rekening met vertragingen

Reis je in het hoogseizoen of op een weekdag? Hou dan rekening met serieuze vertragingen rond Parijs en aan de péage.

Voor ons is de péage van Saint Arnoult dé bottleneck. Vorig jaar hebben we daar 1,5 uur gestaan. Het volgende tankstation was het dan ook over koppen lopen. Dus plan voor Parijs zeker een sanitaire stop in en sla voldoende drinken en eten in.

Rust je auto slim uit

 • Een opklaptafeltje of tray

Laptophouder aliexpress

© Laptophouder Autohome – nl.Aliexpress.com

Wij bestelden zo’n laptoptafeltje bij Aliexpress. Deze hang je aan de achterkant van de autostoel voor jou en kan ook gebruikt worden als tekentafeltje. Nadeel is wel dat het wat verder hangt. En gezien het van stof gemaakt is, is het ook wat minder bestand tegen kleuters. Ons tafeltje hangt na enkele jaren van intensief gebruik nog met haken en ogen aan elkaar 🙂 .

Blijkbaar bestaan er ook ‘travel trays’ die je gewoon over de autostoel installeert: handig om te tekenen, spelen en eten. Ze hebben ook handige zijvakjes om speelgoed op te bergen. Dus ik denk dat we voor Lucie, als ze wat groter is, zo eentje zullen bestellen.

snack and play travel tray - speelgoedidee

© Snack & play travel tray – speelgoedidee.be
 • DVD-speler of tablethouder

  twenga.nl - universele tablethouder - auto

  © Hayzel universele tablethouder – twenga.nl

Wij hebben geen dvd-speler in de auto, maar nemen onze tablet mee. We laden gewoon enkele films op onze tablet. In de auto hebben we een speciale tablethouder die je bevestigt aan de neksteun van de zetel voor jou. Dat is ergonomisch beter, dan de tablet op je schoot te leggen en zo te kijken. Je kunt de houder ook draaien, zodat je er als ouder gemakkelijk aan kunt om een andere film op te zetten.

 • Pak een speciaal koffertje in met klein, maar leuk speelgoed: lego’s, playmobil, barbies, boekjes…

Deze afbeelding kwam ik al een paar keer tegen op Pinterest en ze leidt naar een handige tutorial over hoe je zelf zo’n lego-reiskit maakt. Super leuk koffertje. En gezien Jules helemaal in de Lego-fase zit, zal ik deze zomer een poging doen om zelf zo’n koffertje te fabriceren voor de reis.

Reiskit - lego.jpg

© reiskit lego – mamapapabubba.com

Speel regelmatig spelletjes

 • Maak vooraf een schatkaart
  Deze tip vond ik op blabloom.com en ga ik zeker doen. Want Jules is dol op schatkaarten.
  Zo werkt het: maak een schatkaart van je reis en volg deze met je kindjes. Zo kunnen de kinderen zich voorstellen hoe ver het nog is. Als je bepaalde punten bereikt, krijgen ze een snack of een cadeautje. Druk bijvoorbeeld je kaart af van Google maps af en plastificeer deze.
 • Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet
 • Wie is het: aan de hand van vragen moet de persoon ontdekken wie jij in gedachte hebt
 • Woordslang: dieren met een bepaalde letter opsommen, de volgende moet een dier nemen met de eindletter van het vorige dier
 • Wie ziet het eerst …. een Belgische nummerplaat, een boom, verkeersbord, …
 • Een bingokaart maken: zwarte auto, politieauto, vrachtwagen, verkeerslicht, … Als je een voorwerp ziet wat op het plaatje staat, mag je hem wegstrepen. Degene die als eerste zijn afbeeldingenkaart vol heeft, heeft gewonnen.
 • Fotobingo: neem een goedkope (bv. tweedehands) fotocamera mee en laat hem er foto’s mee trekken van de plaatjes die hij moet vinden.
 • Speel poppenkast met alleen de poppenkastpoppen
 • Telspelletje: tel tunnels, lichten, auto’s… Komen ze aan een bepaald aantal krijgen ze een snoepje/koekje/worteltje…
 • Laat je kindje zijn ogen dichtdoen en teken een vorm (of letter) op zijn hand. Hij moet raden wat je getekend hebt.
 • Kleur bekennen. Iedere speler noemt een kleur. Wie het eerst tien dingen in die kleur heeft gezien is gewonnen.
 • Voorzie een klein nieuw speelgoedje dat je kunt boven halen als het echt te zwaar wordt (of koop het in het tankstation)
 • Op de tablet zijn er ook wel wat spelletjes die ze kunnen spelen, zoals memory, schilderen, …

In de categorie luisteren & kijken:

Wij kregen als geboortecadeautje voor Lucie een aantal audioboeken, zoals de Nachtegaal. Dat is een boek dat je beluistert op CD. In het boek zelf wordt het verhaal ook verteld aan de hand van beelden en wat tekst. Leuk om ’s avonds op te zetten voor het slapengaan, maar ook voor in de auto.

 • Zet dus eens een audioboek op;
 • of een leuke kindercd en zing met z’n allen mee (bij ons is bvb. Samson & Gert een hit en sommige liedjes kun je dan nog meezingen uit je eigen kindertijd);
 • en neem natuurlijk VEEL films mee, liefst nieuwe, die ze nog niet moe zijn.
Zo, dit waren mijn tips voor reizen met kleuters! Deze zomer opnieuw reizen met een baby’tje. Dat zal een ander paar mouwen zijn. Tips zijn welkom! Deel ze hieronder.
Heb je trouwens last van inpakstress? Raadpleeg dan mijn handige inpaklijst.

5 gedachten over “Hoe overleef je een lange autoreis met kleuters”

 1. Ooo! Fantastisch! Deze onthou ik zeker voor wanneer we deze zomer op reis gaan naar Frankrijk! Niet alle tips zijn al nuttig, want Norah is nog wat klein voor sommige dingen, maar de actieve pauzes, het stoppen voor Parijs en de tijd van vertrek ga ik zeker onthouden! De dvd-spelertjes voor in de auto staan vandaag trouwens in de Aldi, ik ben er deze morgen om geweest!

  Like

 2. Ik ga zeker de koffer gebruiken vol met pinnypon mannekes…..tekenen in de auto hebben we geprobeerd maar is geen optie meer…reeds dvd aan onze kopsteun en dan nog zo een tafeltje onze achterbank is al vol genoeg

  Like

 3. Bedankt voor de handige inpaklijst Katrien. Toen we deze maand voor het eerst op vakantie gingen met onze 6 maand oude tweeling kwam de lijst goed van pas. Het heeft ons heel wat inpakstress bespaart. Merci! Xxx

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s