Ons huis, Over mij

Beter een goede buur dan een verre vriend

Goede buur

Over verhuizen, geweldige buren en spontane bbq’s…


Toen we verhuisden, was dat niet enkel voor een groter huis, maar ook omdat we wilden dat onze kinderen zouden opgroeien in een dorp. Een dorp waar je op straat knikt naar je dorpsgenoten en je buren kent. Want dat is ook ‘je thuis voelen’.

Ik heb als kind steeds het geluk gehad om goede buren te hebben. Mijn allereerste huis, in Asse, stond in een woonwijk vol met jonge gezinnen. De garagepoorten stonden er gewoon open en de kinderen liepen van de ene naar de andere garage om te spelen. Heerlijk. Ik vond het dan ook spijtig om te moeten verhuizen.

Maar ook in ons nieuwe huis in Kampenhout bleken we geweldige buren te hebben. Buurvrouw A. hield een oogje in het zeil wanneer mijn broer en ik van school kwamen en verpleegde ons als we ziek waren, … een extra oma, zou je kunnen zeggen :-).

En ook nu, jaren later, in onze Rijkswachtkazerne, kan ik opnieuw rekenen op geweldige buren! De afgelopen maanden heb ik pas écht beseft hoe belangrijk dat is. Ongeloofelijk hoe veel hulp wij kregen tijdens de zwangerschap en na de bevalling: buurvrouw L. nam speciaal gemberthee tegen de ochtendmisselijkheid mee uit de stad; ze zorgde ook voor kraamkost en bevoorraadde mij regelmatig met lectuur (flair & story); buurvrouw C. speelt heel vaak met Jules (inclusief watergevechten wanneer het snikheet is); buurvrouw S. lette op een slapende Lucie, zodat ik Jules van school kon halen; buurvrouw I. leende haar zwangerschapskleren uit… En zo waren er heel wat zaken die onze buren spontaan voor ons deden en nog steeds doen.

Het is vrij ongewoon, onze residentie. Onze tuintjes grenzen aan één tuinpad dat alle buren dagelijks gebruiken om naar hun auto of fiets te lopen. Van op het tuinpad kijk je dus bij elkaar binnen. Vrienden die ons huis voor het eerst bezoeken vragen ons soms of dat niet stoort. Ik vind dit net een voordeel. Het is heel sociaal. In de zomer, als iedereen in zijn tuin zit, wordt er over de tuindraad gepraat. Vaak belanden we zo op elkaars terras of ontstaat er spontaan een bbq (zoals 2 weken geleden). En ook in de winter zorgt het tuinpad dat je elkaar nog tegenkomt en even bijpraat. En hierdoor leven we niet enkel naast elkaar, maar met elkaar mee.

Op 27 mei organiseert Mechelen naar jaarlijkse gewoonte ‘burendag’. ‘Hét moment om gewoon je stoel aan de voordeur te zetten en gezellig te praten of kennis te maken met je buren!’ zoals ze het zelf omschrijven. Een mooi initiatief, maar stiekem ben ik blij dat ‘onze rijkswachtkazerne’ dat niet meer nodig heeft.

Dus voor de buren die dit berichtje lezen: een dikke, welgemeende

Merci

Handtekening

 

 

Advertenties

4 gedachten over “Beter een goede buur dan een verre vriend”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s