Kids, Organisatie

Avondroutine met kids: 3 x anders

avondroutine - kids - tweeling

’s Avonds moet er in een gezin veel gebeuren: koken, eten, wassen… en liefst ook nog even spelen. Lees mee hoe wij en 2 andere gezinnen dit aanpakken.


Een paar weken geleden schreef ik een berichtje rond onze ochtendroutine. Zo wilde ik vriendin M. een hart onder de riem steken, die pas mama is van een schattige tweeling en binnenkort terug moet gaan werken. Voor dit berichtje werkte ik samen met 2 andere mama’s Kelly & Anneleen, ook beiden trotse mama van een tweeling. Hun tips werden duidelijk gesmaakt (49 keer gedeeld op facebook – dat is een record voor mijn blogje denk ik 🙂 ), dus schreven we een vervolg: de avondroutine.

Even ter herinnering:

  • Ik (Katrien) ben mama van Jules (5 jaar) en Lucie (4 maanden)
  • Anneleen is mama van de tweejarige tweeling Lucas en Ella
  • Kelly is mama van Nora (4 jaar) en tweeling Lucie & Sofia van 1,5 jaar oud

 

’s Avonds = iedereen moe

’s Avonds zijn oorstopjes geen overbodige luxe. Lucie en Sofia gaan elke avond een wedstrijdje aan om ter hardst roepen. Dat begint trouwens al als we ze in de crèche halen. Dan zetten ze een spurtje in om ter eerst op je arm te mogen, met de bijhorende decibellen 🙂 . Nora heeft dit nooit gehad. We vermoeden dat dit wel eens een tweelingfenomeen kan zijn, een kwestie van de aandacht op te eisen of zo. Of ze hebben ons natuurlijk keihard gemist en zien ons ongelooflijk graag 🙂 (Kelly)

’s avonds lijkt voor ons allemaal de vermoeiendste shift. Is het omdat de kinderen moe zijn, of wij zelf moe zijn… alleszins ploffen we moe in de zetel als de race erop zit en de kindjes in hun bed liggen.

En ook mijn kleine meid is altijd heel blij om mij te zien. Ze eist mij dan ook helemaal op. Overdag eet Lucie niet genoeg in de crèche. En dat haalt ze dan ’s avonds aan de borst in. Ze verdraagt dan ook geen prikkels. Dus moet ik vaak noodgedwongen met haar naar de slaapkamer voor een voedingsmarathon. Dat wil zeggen dat Jules mij dus momenteel ’s avonds niet veel ziet. (Katrien)

De volgorde van stappen zijn blijkbaar in alle gezinnen hetzelfde. Hierbij onze tips.

 

Maak (indien mogelijk) eerst tijd om te spelen

Katrien: Arnout is meestal tegen kwart na 4 thuis met Jules. Jules moet dan eerst eventjes bekomen van zijn dag. Dan kijkt hij een kwartiertje tablet en eet hij wat fruit. Daarna speelt Arnout met hem. Zo heeft hij al aandacht gekregen en is hij daarna rustiger als er gekookt moet worden.

Tegen dat ik thuis kom staat er meestal een mooi bouwsel in duplo: een kasteel, boot, gevangenis, … En recent wordt de duplo meer en meer vervangen door lego. Jules toont dan op 1 van de lego-tekenfilmpjes op You tube wat hij wil bouwen. En dan moet de papa al zijn creativiteit boven halen om dat met onze weinige legoblokjes na te bouwen 🙂

Kelly: Wij hebben het geluk om 2 avonden in de week te kunnen rekenen op onze fantastische buurvrouw Karlien om Nora van school te halen. Dat scheelt toch heel wat qua organisatie. Gewoon 2 huizen verder aanbellen en een goedgeluimde Nora ophalen die tal van leuke en gekke dingen gedaan heeft met haar favo-buurvrouw/3de oma. Overigens ook een dikke merci aan omi/opi/oma/opa waar we ook 2 dagen in de week op kunnen rekenen.

Koken

Katrien: Wanneer we met 2 zijn, koken we meestal vers. Het gebeurt ook regelmatig dat we er ’s avonds alleen voor staan. Dan probeert Arnout de avond ervoor wat meer te maken, zodat we een restje hebben. Of een andere oplossing zijn de diepvriespurees van het huismerk Boni van Okay/Spar. Daar hebben we altijd een zak van in onze diepvries zitten. Puree in de magnetron en fishsticks erbij bakken en je bent klaar.

Terwijl Arnout kookt, kookt Jules meestal mee. Hij helpt met groenten kuisen, snijden, wassen, in de pot doen, roeren… We hebben hiervoor zo’n keukentrapje. Als Jules geen zin heeft om te koken, weet hij dat hij eerst een tijdje alleen moet spelen. Eventueel mag hij nog wat tablet kijken of een spelletje spelen op de Wii.

Kelly: Tussen het avondeten en het moment dat ze thuis zijn, staat regelmatig wel eens een aflevering (of 2, 3, ..) op van Bumba. Daar kunnen ze soms nog wel even mee gesust worden.

We hebben een hele tijd de kindvriendelijke Familybox-gerechten van Hello Fresh geprobeerd. Op den duur waren we namelijk wat uitgedacht qua gerechten, maar we gaan het binnenkort waarschijnlijk weer opzeggen. Zo kindvriendelijk zijn ze namelijk niet altijd (Nora is ook wel kieskeurig) en door altijd nieuwe gerechten te maken, komt er ook geen routine in het maken van de gerechten. Geprobeerd, maar dus – helaas – geen uitkomst voor ons.

Anneleen: We hebben de luxe om op het werk warm te kunnen eten en ook twee keer per week bij de oma’s aan tafel te gaan. Er wordt dus zelden ’s avonds gekookt. Al zal dat binnenkort veranderen wanneer onze kindjes naar school gaan. Hoog tijd om wat kindvriendelijke snel-klaar receptjes te verzamelen.

 

18 uur: samen eten

Katrien: Tegen kwart na vijf kom ik thuis. Lucie heeft dan meteen honger, dus geef ik haar dan eten. Arnout begint rond die tijd te koken, zodat tegen dat ik klaar ben met eten geven aan Lucie, we samen met Jules aan tafel kunnen. Al komt dit natuurlijk niet altijd mooi uit. Er zijn ook veel avonden dat ik mijn eten later op de avond nog eet. Maar we proberen toch zo veel mogelijk samen te eten, dat is gezelliger voor iedereen en dan kan ik ook even met Jules bezig zijn. Lucie zit dan in haar wippertje of eetstoel bij ons. Dus een rustig gezinsmomentje.

Als het avondeten op tafel staat, eten ze tegenwoordig al mee. Een boterham is absoluut niet meer interessant. Ze moeten en zullen (opnieuw met lawaai als het niet spontaan komt) een hapje mee-eten , ook al hebben ze al warm gegeten in de crèche. Een automatisch stofzuigersysteem zou overigens wel handig zijn, want onze keuken is elke keer opnieuw een slagveld. (Kelly)

 

18.30 uur: bad & pyjama

Na het eten is het tijd voor bad & pyjama.

Onze tweeling gaat niet elke avond in bad. Het is gewoon minder werk ’s avonds en het is ook niet ideaal voor hun gevoelige huid. Dus we slaan een dagje over, daar is niks mis mee. (Anneleen)

Katrien: Ook wij steken de kinderen maar 1 dag op 2 in bad. Want Jules krijgt een heel droge huid van te veel in bad gaan. Meestal steken we de 2 op hetzelfde moment in bad. Lucie in het kleine badje naast het grote bad waarin Jules zit.

Als Jules niet samen met Lucie in bad gaat, komt hij meestal mee. Hij mag dan met zijn Playmobil-mannetjes in het badwater van zijn zusje spelen. Dat vindt hij heerlijk.

Kelly: Nora gaat 1 avond op 2 in de douche. Eén van ons staat daar voor in. De ander blijft dan beneden om het ‘slagveld’ op te ruimen, op voorwaarde dat onze 2 kleinsten dat uiteraard toestaan. Indien niet, kan de opruim pas beginnen als de dames in bed liggen. Meestal is onze opsplitsing zo dat één iemand Sofia en Lucie voor haar/zijn rekening neemt en de ander dan Nora. Op die manier lijkt het ons het best te lukken. Onze tweelingmeisjes gaan trouwens meestal ’s ochtends in bad (op de crècheloze dagen), ook 1 dag op 2.

 

19.30 uur: bedtijd

Katrien: Na het bad, geef ik Lucie opnieuw eten. Tegen zeven uur / halfacht leg ik ze dan in bed. Dan ben ik meestal net op tijd om Jules nog mee in bed te leggen en een verhaaltje voor te lezen.

Dit moment weet Jules trouwens als geen ander te rekken… Het duurt al een kwartier om hem gewoon naar boven te krijgen. Daar verstopt hij zich en mag je hem niet meteen vinden, want dan is hij boos. Dus maken we van deze tijd gebruik om de was weg te leggen en zijn kamer op te ruimen. Na het verstoppen, lezen we een verhaaltje en is het bedtijd. Bij Arnout gaat daar meestal nog wel een ravot- en kietelsessie (of 2, 3) aan vooraf.

Anneleen: Na het eten: spelen / tv kijken – pyjama aandoen – fles melk drinken – tanden poetsen– verhaaltje lezen – op potje gaan & pamper aan – bedtijd rond 19u30. Idealiter gaan ze dan ook flink slapen, al durft dat de laatste tijd wel eens tegen te vallen.

 

20 uur: opruimen en alles klaar zetten voor de volgende dag

Terwijl de ene Jules in bed legt, ruimt de andere de keuken en het speelgoed op (moeten we Jules dringend eens zelf laten doen!). We maken de (boeken)tassen leeg, wassen/steriliseren de flesjes van Lucie en zetten alles klaar voor de volgende dag.

Uiteraard ploffen we ’s avonds pas in onze zetel nadat alles netjes is opgeruimd en de nodige voorbereidingen zijn getroffen zodat we ’s ochtends in een relatief ordelijk huis aan de slag kunnen. Dat is vooral beter voor mijn eigen ochtendhumeur. 😉 (Anneleen)

 

20 uur 30: russssssst (of sport voor diegenen die er nog energie voor hebben)

En dan is het EINDELIJK tijd voor rust.

Katrien: Meestal ligt 1 van ons 2 binnen het kwartier dan in slaap in de zetel voor een kort powernapje. Want om 23 uur halen we Lucie nog eens op voor een laatste voeding.

Nog een ultieme tip voor mama’s die ’s avonds de sportieve draad weer willen oppikken. Deze website heb ik recent ontdekt en vind ik helemaal geweldig: http://www.fitnessblender.com
Je vindt er 200 gevarieerde work-outs met degelijke instructies en voor ieder wat wils qua niveau, timing & type training (van yoga tot high intensity interval training ofwel HIIT). Ik heb de voorbije weken alvast spieren ontdekt waarvan ik vergeten was dat ze bestonden. (Anneleen)

En dan nog de 3 beste verkoopargumenten:

1. je moet je deur niet uit – je doet dit gewoon thuis al dan niet met de echtgenoot (samen afzien is toch zoveel leuker 🙂 )
3. je hebt er geen materiaal voor nodig, al is een matje wel handig
3. het is volledig gratis!

Zo dat waren onze avondroutines. Herkenbaar?

Extra tips? Deel ze hieronder.

Handtekening

 

2 gedachten over “Avondroutine met kids: 3 x anders”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s