Handige lijstjes, Organisatie, Reizen

Geen inpakstress meer met mijn über-inpaklijst & tips

Suitcase JE Theriot - Flickr

De paasvakantie is bijna daar en vele vrienden en collega’s rond mij bereiden zich voor op een weekje zee of Centerparcs. Daarom enkele inpaktips en een link naar mijn über-inpaklijst.
With spring break coming, no better moment to share my packing checklist with separate lists for women, men, kids, babies, first aid, …


Zoals gezegd in mijn ‘over mij‘-pagina houden wij van reizen. Toen we nog geen kinderen hadden waren het vooral avontuurlijke reizen: interrailen door Italië, 6 maand Zuid-Amerika, vakanties naar Cuba, New York, Cambodja & Vietnam, …

Eenmaal we Jules hadden zijn we wat kindvriendelijker gaan reizen: jaarlijks op bezoek bij mijn ouders in Zuid-Frankrijk, de Belgische kust, Centerparcs, weekendjes weg…maar ook regelmatig een weekje weg onder ons twee om te herbronnen.

Al die reizen hebben een schat aan inpakervaring opgeleverd. Combineer dat met mijn drang om alles in lijstjes te gieten…en dan krijg je dé inpaklijst der inpaklijsten.

De über-inpaklijst

Dus nu heb ik, jawel, een in-exel-opgemaakte-über-inpaklijst compleet met lijstjes voor:

  • baby, kind, man, vrouw
  • auto of vliegvakantie
  • avontuurlijke vakantie
  • EHBO-lijst
  • etc…

Je kunt de lijst op maat afstellen door er in aan te duiden of je het gaat meenemen (en dan te filteren op ‘ja’). En zo enkel af te printen wat je effectief moet meenemen. Je kunt ook de aantallen invullen. En er is een kolom ‘check’, waarin je tijdens het inpakken kunt aangeven of je het mee hebt.

Na elke reis evalueer ik trouwens mijn inpaklijst: wat was ik vergeten, wat moet er nog op, etc… Dus het is een levend iets.

Download mijn Inpaklijst huisjethuisje

Extra inpaktips

Naast een goede lijst, kun je het inpakken zelf ook wat vergemakkelijken met deze tips:

  • Stel uiterlijk een week op voorhand je lijst op: zo heb je nog tijd om zaken te wassen en te kopen.
  • Spreek met je gezinsleden af wat ze voor vertrek niet meer mogen dragen (leg het bij voorkeur al opzij). Zo vermijd je dat je de avond voordien nog aan het wassen bent.
  • Zet een week voordien al een mand klaar: kom je dan al zaken tegen die je moet inpakken en niet meer zal gebruiken tot je vertrek, kun je die al in de mand steken. Dat bespaart je later heel wat verzamelwerk.
  • Probeer bij het inpakken per ruimte te werken, dat werkt veel efficiënter en sneller
    • alles dat in de slaapkamer ligt
    • alles dat in de badkamer ligt
    • alles dat in de living ligt
  • Denk op voorhand na wat in de grote valies mag en wat in de handbagage.

Als je met het vliegtuig reist geraakt er wel eens een valies verloren. Wij hebben dat zelf al 2 maal voorgehad. Zorg dus altijd dat je in je handbagage ook 1 set reservekledij per persoon hebt en ook een zwempak en flipflops, zodat je toch al kunt zwemmen & zonnen… Je hebt trouwens recht om in afwachting van je valies op je vakantiebestemming al enkele spulletjes te kopen. Die worden dan achteraf terugbetaald (lees hiervoor de policy van de verzekering & luchtvaartmaatschappij na)! Zo zijn we eens met een vriend voor honderden dollars gaan opkopen in een shoppingcenter in Ecuador (want er stond geen limiet op het bedrag :-))

  • Voor je handbagage:
    • hou er rekening mee dat je voor een vliegreis in je handbagage geen grote verpakkingen vloeistof mag hebben. Dus staaltjes zijn dan aangewezen.
    • voor baby’s zijn ze op de luchthaven meestal wat soepeler wat de geen-vloeistoffen-regel betreft: je mag papflessen meenemen, melk, verzegelde groente -en fruitpap, verzegelde koekjes…
    • ook als je met de auto reist is het handig om een zak handbagage te hebben. Zeker met kinderen. Onderweg zijn ongelukjes snel gebeurd omdat je eet en drinkt in de auto, in de file staat (en niet tijdig naar toilet kunt), …. Dus een set reservekledij mee hebben is dan handig.
    • hou voor jonge kinderen ook een potje bij de hand. Dan kun je altijd snel stoppen als ze naar toilet moeten gaan. Vaak houdt hun blaas het niet tot aan het volgende tankstation.
    • voorzie ook extra drinken en eten in je handbagage.

      Ik heb al meermaals serieuze vertragingen (soms tot 8 uur !) gehad met het vliegtuig. En dan sta je daar zonder melk en pampers als alle luchthavenwinkeltjes toe zijn. Afgelopen zomer stonden mijn broer en zus met hun auto en gezin gedurende uren in een stilstaande file op hun terugweg van Frankrijk. Dan ben je blij dat je enkele literflessen water en eten mee hebt .

  • Steek je fototoestel, geheugenkaartjes en videocamera steeds in je handbagage.

    Mijn vader heeft al voorgehad dat hij van een fotoreis terug kwam en zijn valies nooit is toegekomen. Hij was niet alleen zijn fototoestel kwijt, maar ook de duizenden foto’s die hij met veel zorg op zijn rondreis doorheen Amerika had genomen. En op een andere reis is onze valies eens toegekomen met alles erin, behalve de videocamera…

Misschien lijkt het wat overdreven…maar mijn ervaring is die van de wet van Murphy: ben je niet voorbereid, dan heb je het voor…

Uitpakken op vakantie: een noodzakelijk kwaad

Eerlijk gezegd, als er iets is wat ik niet graag doe op vakantie, is het uitpakken. Dat lijkt zo zinloos, omdat het maar voor enkele dagen is.

Het is zelf zo dat eenmaal aangekomen op bestemming, Arnout onze valiezen uitpakt en alles een plaatsje geeft in de hotelkamer. Dan krijg ik daarna een ‘tour’ door de kamer om te tonen wat waar ligt. Ook tijdens de 6 maanden in Zuid-Amerika laadde hij meestal de rugzakken in, omdat ik er een hekel aan had en er bijgevolg nogal een puinhoop van maakte en daarna niets meer terugvond.

Maar het moet gezegd, als Arnout alles een plekje heeft gegeven, voelt de vakantiebestemming sneller als een thuis. En met kinderen is het gewoon handig om alles een vast plekje te geven, ook al is het maar voor enkele dagen.

Eenmaal terug thuis

Eenmaal terug thuis heb ik door scha en schande geleerd dat je best meteen kunt uitpakken. Durf ik het een dag te laten liggen, moet ik vaak 2 weken later vaststellen dat ik nog niet volledig ben uitgepakt. En eigenlijk als je het meteen doet, ben je er op een uur vanaf. Ik steek dan ook meteen een wasmachine in. Want niets werkt zo goed om je heerlijke relaxte vakantiegevoel weg te spoelen, als een enorme berg was.

Als we op een vakantiebestemming zijn met een wasmachine en droogkast (zoals bij mijn ouders) steek ik de voorlaatste dag al een wasmachine in. Zo keer ik met propere was terug naar huis. Dat bespaart heel wat stress bij de thuiskomst.

Heb jij ook last van inpakstress? Ik hoop dat het met deze tips wat relaxter verloopt.

Fijne paasvakantie!

Katrien

3 gedachten over “Geen inpakstress meer met mijn über-inpaklijst & tips”

Plaats een reactie